diabetes-min-1

Diabetul – Tot Ce Trebuie Să Știi

Ce este diabetul? 

Diabetul zaharat este o boală metabolică care are ca efecte creșterea glicemiei și apariția zaharurilor în urină, de unde reiese și nevoia de a consuma multe lichide și pofta de mâncare exagerată.Conform Studiului Național privind Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezității, Dislipidemiei, Hiperuricemiei și Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), aproximativ 2 milioane de români cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani suferă de diabet zaharat (11,6% din populația țării).

Diabetul zaharat este cea mai frecventă boală endocrină care se dezvoltă în timp și afectează treptat toate organele interne, precum: rinichii, nervii și vasele de sânge. Diabetul poate debuta brusc la pacienții cu vârsta mai mică de 40 de ani și care, de obicei, nu sunt obezi. La persoanele supraponderale simptomele apar gradat la o vârstă mai înaintată.

Diabetul este o afecțiune care apare în momentul în care glucoza sau nivelul de zahăr din sânge are valori prea mari. Acest simptom apare din cauză că organismul nu mai este capabil să transforme eficient glucoza în energie.

Există 3 tipuri de diabet: diabetul de tip 1, diabetul de tip 2 și diabetul gestațional. În cazul diabetului de tip 1, organismul nu produce insulina, adică hormonul produs de pancreas care transformă carbohidrații în glucoză. În cazul diabetului de tip 2, insulina nu este recunoscută de organism și nu poate fi folosită în mod corespunzător.

Cauzele diabetului

Diabetul de tip 1 apare atunci când sistemul imunitar al organismului, care luptă împotriva bacteriilor și virusurilor, distruge celulele din pancreas responsabile cu producția de insulină. Alte posibile cauze pentru diabetul de tip 1 sunt moștenirea genetică, expunerea la virusuri și la anumiți factori de mediu.

În cazul diabetului de tip 2, principalele cauze ale apariției sale pot fi: greutatea, vârsta, istoricul familiei, grăsimea depozitată pe abdomen, sedentarismul, stresul, sindromul ovarelor polichistice sau prediabetul. Este bine de știut că dacă ai o rudă de gradul 1 care suferă de diabet de tip 2, sunt șanse mai mari să dezvolți, la rândul tău, această afecțiune. De asemenea, atunci când nu facem suficientă mișcare, suntem mai predispuși la diabet. Este important să nu neglijăm și starea psihică, deoarece stresul ridică nivelul de zahăr din sânge și influențează răspunsul imunologic al organismului, iar pe termen lung poate favoriza apariția diabetului.

Diabetul zaharat poate fi diagnosticat în stadii incipiente, la un control medical de rutină. Testul de bază pentru depistarea sa constă în măsurarea glicemiei (cantitatea de glucoză din sânge), dimineața, pe stomacul gol. Valorile glicemice considerate normale sunt cuprinse între 70-110 mg/dl.

Principalele simptome ale diabetului

Dacă suferiți de diabet de tip 1, cel mai probabil veți resimți simptome precum: poliurie (urinări frecvente), senzație de foame, oboseală, somnolență, senzație de sete, probleme de vedere, scădere în greutate. Simptomele diabetului de tip 2 apar și evoluează în mod treptat.

Principalele simptome sunt: sete și urinări frecvente, senzație de foame accentuată, oboseală, pete și porțiuni pigmentate pe piele, vindecarea și cicatrizarea dificilă a rănilor și tăieturilor, vedere încețoșată.

Cum putem preveni diabetul?

Este recomandat să facem cât mai multă mișcare și exerciții fizice. Mișcarea fizică este o parte importantă a tratamentului pentru diabetul de tip 1. De asemenea, consumul de fibre ajută la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge, scade riscul de afecțiuni cardiovasculare și contribuie la menținerea greutății în limitele admise. Alimente bogate în fibre sunt: fructele, legumele, cerealele integrale și nucile. În cazul în care duceți o viață sedentară, este recomandat să vă faceți analizele anual.

Consumul de alcool modifică nivelul de zahăr din sânge, prin urmare este bine ca persoanele cu diabet zaharat să nu consume alcool. Se acceptă un consum de alcool doar ocazional, de preferat vin roșu, sec. Femeile cu diabet zaharat nu au voie mai mult de un pahar de vin la două zile, în timp ce bărbații cu diabet zaharat nu au voie mai mult de un pahar de vin pe zi.

Complicațiile diabetului

diabet-zaharat      Diabetul lăsat netratat poate duce la  complicații severe, precum: boli  cardiovasculare (ateroscleroză, hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, arteriopatie), circulație proastă și leziuni ale nervilor, leziuni renale, retinopatie și alte afecțiuni oculare precum cataracta și glaucomul. De asemenea, crește riscul infecțiilor bacteriene (inflamația glandelor la nivelul pleoapelor, iritații, abcese, foliculită, infecții la unghiile de la picioare). Alte complicații care pot surveni sunt: infecțiile fungice, mâncărimi, dermopatie diabetică, reacții alergice, Acanthosis Nigricans – o afecțiune pe care o fac, în special, persoanele cu rezistență la insulină, în urma căreia pe piele se formează pete maronii sau negricioase; xantomatoză eruptivă – o altă afecțiune cauzată de un diabet scăpat de sub control, caracterizată prin diseminarea xantoamelor: mici tumori galbene de dimensiunea unui bob de mazăre, în piele, scleroză digitală – concretizată printr-o îngroșare cutanată, cu aspect ca de ceară pe dosul mâinilor.

Infecțiile urinare sunt și ele o problemă frecventă cu care se pot confrunta diabeticii. Nivelul ridicat al glucozei în sânge și afectarea funcțiilor vezicii urinare, cauzate de neuropatie, favorizează dezvoltarea infecțiilor urinare.

Coma hiperosmolară este o complicație a diabetului non-insulinodependent și apare în special la persoanele vârstnice, în timp ce cetoacidoza este cea mai severă complicație a diabetului și este asociată cu deficitul de insulină, cuplat cu o creștere a concentrației de cetone.

Ce putem face?

DIABETPersoanele bolnave de diabet trebuie să urmeze o dietă echilibrată. Se recomandă evitarea alcoolului, a cafelei, a băuturilor carbogazoase și mai ales a țigărilor.

Cofeina și alcoolul stimulează secreția de insulină și nu sunt benefice. Totuși, se poate consuma un pahar de vin roșu, sec, o dată la 2 zile.

De asemenea, se recomandă evitarea grăsimilor toxice, precum cele provenite din uleiuri vegetale hidrogenate și parțial hidrogenate, ca: margarină, maioneză, alimente procesate, biscuiți, snacksuri, chipsuri, produse de patiserie, cofetărie sau fast-food.

Pentru un aport de grăsimi sănătoase se recomandă consumul moderat de semințe, precum fistic, nuci sau caju, în stare naturală (fără să fie prăjite sau îmbogățite cu diverse condimente), deoarece reduc riscul de boli cardiovasculare.

Se recomandă consumul a trei mese principale și două gustări între ele. Se recomandă ca ultima masă să fie cu cel puțin 3 ore înainte de culcare, astfel încât organismul să aibă timp să proceseze hrana. Nu mergeți la culcare niciodată imediat după masă, hrana nu va fi procesată, ceea ce poate duce la disconfort.

Dieta alimentară recomandată în diabet trebuie să fie completată de un program zilnic de exerciții fizice. Pentru a evita acumularea de kilograme în plus, se recomandă parcurgerea a minimum 2 km pe jos zilnic sau alte combinații de exerciții fizice. Pe lângă o dietă echilibrată și exerciții fizice, bolnavii de diabet pot să recurgă și la ajutorul suplimentelor alimentare.

diaplus 60cps Vaida 900px-500x500-500x500Pentru a ajuta bolnavii de diabet, a fost creat, în inima Transilvaniei, produsul DiaPlus, un supliment alimentar natural pe bază de extract de afine culese din flora spontană a munților Apuseni, coacăze, cătină și vitamina D3. Acestea au rolul de a scădea glicemia, de a acționa asupra retinei, de a îmbunătăți vederea și de a normaliza tensiunea arterială. DiaPlus are abilitatea de a reface celulele pancreatice și de a elimina dependența de insulină.

Dacă doriți achiziționarea suplimentului DiaPlus,
accesați pagina Enzymatic Therapy!

Sursă articol: Formula Verde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


six + 1 =