Rolul vitaminei E asupra organismului

Vitamina E este o vitamină liposolubilă, ce se găsește sub 8 forme  (tocoferoli si tocotrienoli), cu proprietăți puternic antioxidante, fiind esențială pentru funcționarea optimă a organismului.  Cei 8 membri au unele funcții similare, dar au și funcții complet diferite, însă cu o acțiune complementară.

Principalele surse de vitamina E sunt: uleiul de măsline, migdalele, avocado, cerealele integrale, fasolea, nucile, uleiurile vegetale, orezul brun, laptele, semințele de dovleac, ficatul, ovăzul, cartofii dulci, roșiile.

Vitamina E are numeroase proprietăți și beneficii asupra organismului, astfel vitamina E:

1. Ajută sistemul cardiovascular

Această vitamină  are abilitatea de a stabiliza presiunea arterială și de a îmbunătăți circulația sangvină. De asemenea, oferă protecție împotriva îngroșării pereților arterelor prin prevenția oxidării colesterolului LDL. Numerose teste de laborator au indicat efectul protectiv al tocotrienolilor împotriva cancerului la sân și a cancerului de piele. Oamenii de știință au constatat că tocotrienolii încetinesc o enzimă hepatică ce are un rol important în sinteza colesterolului, o acțiune terapeutică pe care tocoferolii nu o au. Un alt studiu clinic efectuat în 2010 a concluzionat că un amestec de tocoferoli și tocotrienoli nu numai ca au încetinit strangularea arterei carotid, dar a vindecat complet această condiție în peste 40% din cazuri.

2. Previne Alzheimerul

Alzheimerul, cunoscută şi ca boala uitării, este o afecțiune progresivă ce distruge memoria și alte funcții ale creierului. Mici cantități de vitamina E, administrate zilnic, pot încetini declinul emoţional al persoanelor care suferă de Alzheimer. Cercetătorii au descoperit că alfa tocoferolul – una din formele vitaminei E, şi-a demonstrat eficienţa în cazurile moderat spre severe ale bolii Alzheimer, încetinind totodată progresia bolii.


3. 
Vindecă cicatricile

Fie că este vorba de cicatricile cauzate de arsuri, de acnee sau alte cauze, vitamina E este excelentă pentru estomparea lor. Vitamina E accelerează vindecarea cicatricilor prin stimularea producerii de colagen. Această vitamină stă la baza multor loțiuni și creme, tocmai datorită acestui efect pe care îl are asupra pielii. Pe lângă faptul că stimulează producerea colagenului și decolorează cicatricile, vitamina E hidratează și hrănește intens pielea.

4. Previne cancerul de piele

Vara, când pielea este expusă căldurii excesive și razelor puternice ale soarelui, vitamina E ne poate proteja pielea. Uleiul de vitamina E aplicat pe piele, înainte de a ieși afară, poate fi foarte benefic pentru protecția solară și prevenția apariției cancerului de piele.

5. Tratează bolile de ficat

Studiile recente realizate în SUA pe 247 de persoane au demonstrat că vitamina E poate vindeca bolile de ficat, întrucât jumătate din persoanele supuse testului au arătat îmbunătățiri semnificative al sistemului hepatic.

6. Neutralizează efectele radicalilor liberi

Vitamina E  fixează și neutralizează radicalii liberi (de exemplu, radicalii produși de expunerea la razele UV) rezultați în urma proceselor metabolice și a mediului poluat și care deteriorează structura celulară a corpului. Mai mult, un studiu efectuat în 1996 de către Institutul Național American de Cercetări asupra îmbătrânirii indică faptul că vitamina E poate să reducă cu 27% riscul de mortalitate în general.


7. Este benefică pentru piele

Datorită faptului că este un puternic antioxidant, vitamina E contribuie la prevenirea îmbătrânirii celulelor, are efect antiaging, tratează acneea, petele maronii, psoriazisul, eczemele, arsurile, cuticulele crăpate și uscate, buzele uscate, leziunile herpetice, estompează vergeturile și regenerează țesutul pielii. Vitamina E diminuează imperfecțiunile pielii şi redă luminozitatea tenului.  Dacă nu ați știut până acum, vitamina E este secretul unei pieli fine, frumoase și hidratate.

8. Redă strălucirea părului

Vitamina E este ideală pentru persoanele care se luptă cu căderea părului. Această vitamină redă părului strălucirea, tratează firele de păr despicate și degradate, încetinește procesul de albire prematur al părului, crește circulația sângelui la nivelul scalpului și îmbunătățește textura și calitatea firelor de păr.

Vitamina E nu ar trebui luată în exces, deoarece o cantitate prea mare de vitamină poate duce la apariția cancerului de prostată.

Dacă doriți achiziționarea Vitaminei E,

accesați pagina Enzymatic Therapy!

One thought on “Rolul vitaminei E asupra organismului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 + = thirteen